EasyBlog

This is some blog description about this site

 • Home
  Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Categories
  Categories Displays a list of categories from this blog.
 • Tags
  Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Bloggers
  Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
 • Team Blogs
  Team Blogs Find your favorite team blogs here.
 • Login
  Login Login form
Category contains 1 blog entry contributed to teamblogs

El vuitè continent és de plàstic i es troba en el gir subtropical del Pacífic NordEl 1997 Charles Moore , un mariner que vivia a Califòrnia , tornava a casa des Hawaii després d'una regata quan va decidir seguir una nova ruta que ho portaria a través de la cantonada nord-oriental d'una zona de 16 milions de Km2 coneguda com el gir subtropical del Pacífic Nord .

El gir és un enorme cercle oval que abasta tot el Pacífic i comprèn 4 forts corrents que es desplacen entre les costes de Washington , Mèxic i Japó abans de tornar al punt de partida .

Aquest dia assolellat , Moore va dirigir el seu vaixell cap a una part allunyada del gir que els prudents solen evitar . Allà hi ha poc vent i pocs peixos i una massa perpètua d'altes pressions cobreix la zona , obligant als corrents a girar formant un vòrtex lent en la direcció de les agulles del rellotge, com l'aigua que s'arremolina al voltant del desguàs d'una banyera .

Llevat aquí , el vòrtex no s'atura mai . Moore estava acostumat a veure alguna boia de pesca o alguna ampolla de refresc al costat del seu vaixell . Però mai havia vist res com el que va trobar aquell dia : munts de plàstic fins on arribava la vista. No importa a quina hora del dia mirés , els residus de plàstic suraven per tot arreu: ampolles , taps , embolcalls i fragments .

Albatros de Laysan amb residus plàstics en el seu interior

I aquest és el lloc on s'alimenta l'albatros de Laysan. El que va descobrir no va suposar cap novetat per als estudiosos dels corrents de l'oceà , però aquesta troballa va canviar la seva vida.Va deixar el seu negoci de restauració de mobles i es va dedicar a investigar i documentar les deixalles plàstics que s'acumulen en els nostres oceans.

En l'actualitat el vòrtex de plàstic ha adquirit molta popularitat i se li sol anomenar el vuitè continent

No obstant això , encara circulen fotos alarmants amb grans quantitats de residus plàstics , aquestes no sempre mostren la realitat . La veritat és que els dies tranquils el vòrtex no està ple de deixalles i les aigües solen tenir un color blau ceruli i transparent. Però si observem de prop la realitat és molt pitjor : tones de minúsculs trossets en suspensió , com flocs de neu o confeti , surant per tota la columna d'aigua des de la superfície fins a les profunditats visibles .

No obstant això, una illa d'escombraries flotant seria un problema molt més fàcil de resoldre. Tot es complica perquè a més el vòrtex no és un entorn estàtic , canvia cada estació i els seus límits no estan definits .

Tot i que el Projecte Kaisei va unir un nombre important d'activistes , aviat es van adonar que només era possible capturar les deixalles més grans, i d'intentar extreure els trossos més petits podria causar més mal que bé. No es pot treure tot el plàstic de l'oceà sense treure també espècies de fitoplàncton i zooplàncton , organismes que són la base de la xarxa alimentària marina.

Però el desafiament de treure deixalles de l'oceà es torna encara més difícil si pensem que el vòrtex del Pacífic Nord no és l'únic punt del globus on s'acumula el plàstic. Els girs i els vòrtex anticiclònics són característiques naturals dels oceans de la Terra. Hi ha almenys 5, tots ells centrats al voltant dels trigésimos paral · lels nord i sud .

Però abans de l'era dels plàstics , escombraries consistia en materials que els microorganismes marins podien descompondre ràpidament .

Ara en els girs s'arremolinen objectes que en el millor dels casos es descomponen en mossets massa durs perquè la naturalesa pugui mastegar . I aquests petits trossos , sumats , arriben a formar aquest continent artificial . El vuitè .

 

Enllaç Original

(Original publicat per RES)

Hits: 2694
0
Reunió de la CEACNA al Club Nàutic de Ciudadella

La Confederació Espanyola d'Associacions de Clubs Nàutics ( CEACNA ) , que representa la majoria d'usuaris de la nàutica esportiva a Espanya i la assemblea ordinària anual es va celebrar aquest divendres a la seu del Club Nàutic de Ciutadella , va reclamar al Govern que demostri de manera efectiva sensibilitat per l'activitat social i esportiva que desenvolupen els clubs nàutics i marítims i elimini la taxa d'embarcacions esportives . En opinió de la CEACNA , és incompatible afirmar que es dóna suport a la nàutica recreativa i esportiva , i al mateix temps incrementar en un 120% , sense consultar el sector i sense cap justificació , la taxa d'Ajudes a la Navegació .

Els clubs nàutics espanyols consideren aquesta pujada un "veritable cop " i addueixen dues raons : la primera, l'encariment de l'accés al mar per per a les classes mitjanes ; i el segon, la confirmació que els interlocutors del govern no són de fiar , ja que en públic diuen una cosa i després fan la contrària . La CEACNA no creu que la inclusió del servei de Salvament Marítim a la T0 sigui un motiu , atès que els rescats es paguen , sinó un "mer pretext per recaptar a canvi de res" .

L'assemblea dels clubs nàutics espanyols recorda que una taxa no és " un impost " i que ha d'anar lligada a una prestació , tal com han fallat reiteradament als tribunals.

Un altre aspecte que preocupa profundament la CEACNA és el nul avanç en la tramitació d'una Llei de Mecenatge Esportiu que facilitaria la formació de nous talents i resoldria el problema de finançament dels grans esdeveniments que organitzen els clubs nàutics . El Govern es va comprometre a donar sortida a aquesta llei al llarg de la legislatura , però res indica que hagi de complir aquesta promesa .

Els clubs nàutics espanyols , indica la CEACNA , acolliran al llarg de l' estiu a milers de nens , molts dels quals seran els navegants del futur , i rebran a un alt percentatge dels turistes nàutics que visiten el país, el que suposa el desenvolupament d'una funció social que redunda en el benefici comú i que hauria de ser reconegut sense embuts en les lleis que regulen la gestió dels ports esportius , tant autonòmics com estatals .

(Original publicat per Jordi Ribera)
Tagged in: Nota de premsa
Hits: 2443
0